Monday, December 5, 2011

SMOOTHIE OH SMOOTHIE MEMANG BEST

بسم الله الرحمن الرحيم

Dua tiga hari ni ummiross terlebih rajin pulak membuat smoothie. Semuanya gara2 tergoda dan ‘terkecur’ melihat smoothie di blog Amie, rakan blogger ummiross yang sangat pandai dan rajin memasak. Singgah supermarket, terus mencapai susu segar, yoghurt asli dan buah Kiwi.

Balik terus potong kiwi dan masukkan dalam freezer. Sambil mengadap lappy , ummiross terima sms, nun dari Sabah. Rupanya Amie berpesan supaya ummiross buang biji2 Kiwi tu jangan blend sekali, nanti pahit. Nasib baik Amie bagitau, kalau tidak dengan biji2 lah ummiross kisar. Nasib baik jugak ummiross gatal tangan tinggalkan komen kat blog Amie sebelum tu nak buat smoothie. Ummiross balas sms Amie:"Terima kasih Amie, saya budak mak budak baru belajar,hehe..”.

IMG_8445
Ummiross usahakanlah membuang biji2 dengan empulurnya sekali tu. Ni lah hasilnya, lemak berkrim, memang sedap. Di blog  The Story Of Amie’s Little Kitchen, macam2 lagi resepi smoothie yang ada, macam2 ada!.

IMG_8593
Hari ni MrHubby dan anak berpuasa, buat smoothie lagi, kali ni smoothie Epal pulak, anak kata sedapnya ummi. Ye lah orang puasa dapat minuman yang menyejukkan tekak macam ni, mau tak sedap..

IMG_8622IMG_8590
Kena pulak dengan Nasi Arab ni, memang sesuai. Jemputlah makan sekali, ‘rupa’ takde, ummiross tak sempat nak ‘mekapkan’ nasi dan ayam tu, tapi rasanya sedap banget!

IMG_8607IMG_8586
Rempah nasi Arab ni diberi oleh anak rakan Ummiross dari Semenanjung. Duduk jauh2 ni murah rezeki, selalu je ada buah tangan, terima kasih ye, tak payah lah susah2, tapi kalau nak bagi lagi, ummiross terima je, hikhik!

12 comments:

khairul said...

mmg npk mabeles tu UMMI...mesti sedap tu..

ummiross said...

memang mabeles and delicious ni Khairul,hehe..

Kazman & Sue said...

fulamakkk.... kecurr tengokkk...

ummiross said...

@Kazman &Sue:
Boleh try ni, senang je nak buat, sementara tu jemputlah minum dulu hik!

Sweet N Pretty said...

wah tergoda dibuatnya. tgh posa ni ummi:)

NzA said...

oooo...nama bnde alah ni smoothie ye ummi...suami nza slalu buat ttp nza tau tibai je...xpernah nk tnya nk buat camne..mmg sedap sgt2.....he.he.he....

ummiross said...

@Sweet N Pretty;
Alhamdulillah dapat puasa kan Intan, memang sedap tu Intan, cubalah buat nanti..

ummiross said...

@NzA;
Hehe..nama tak tau ye, tapi dah biasa minum. Bestnya suami yang buat, mesti rasanya lagi sedapkan NzA..

puanbee said...

oo nak juga buat smootie tu ..

ummiross said...

@puanbee;

Hmm cubalah bee, senang je, sedap dan bekhasiat pulak tu, anak2 bee mesti suka

Amie said...

Assalam Ummi,
sayang Ummi ketat2... rindu kat Ummi tau,
senang je buat smoothie tu kan Ummi...hari2 buat pun takpe, sebab yogurt asli tu sangat berkhasiat dan banyak masnfaatnya kepada tubuh badan, tapi pastikan dalam satu hari tak lebih 240ml yogurt sebab kalau lebih nanti perut kembung, 4 hari Amie tinggalkan dapur memang rasa rindu nak buat smoothie, sebelum datang rumah Ummi tadi sempat potong mangga & anggur (yang takde biji... he he hehh nanti terkisar biji anggur lain pulak rasanya),

kalau tak mahu sejuk pun takpe tapi orang kata kalau makan yogurt lebih baik dalam keadaan sejuk...

ummiross said...

Wassalam Amie..

Sayang ketat2, jangan lepas2 ye Amie.
Ummi pun asyik menjenguk dapur Amie, rindu kat tuan dapur dan masakannya sekali.
Hehe dah start buat smoothie dah ye, tapi memang sedap dan berkhasiat kan, membuatnya pun tak susah kan Amie. Terima kasih kerana berkongsi resepi dan tipnya sekali..