Thursday, January 16, 2014

BILA TIADA INTERNET

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam sejahtera, salam kasih sayang…

Beberapa hari tidak bersiaran, tiada talian internet. Mula-mula tak kisah sangat sebab cuti hujung minggu, sibuk dengan aktiviti sekeluarga. Hari selasa telefon IST(internet service provider yang kami langgan-nama biarlah rahsia, tapi ramai yang guna ni).

Katanya pekerja akan dihantar dalam masa 24 jam. Hari berganti baru, 24 jam berlalu, tak juga muncul orang yang ditunggu. Pagi tu anak telefon lagi, ok.. katanya kejap lagi kami hantar Sampai tengahari tak nampak bayang. Petang Mrhubyy telefon lagi customer service, sambil bagi ‘lecture’ sikit, kata hubby dia kecewa dengan service syarikat ni, kalau ikut kan hati memang nak terminate je, tapi apakan daya, contract masih ada.

Tak sampai sejam lepas tu, sampailah pekerja mereka dan tak sampai 15 minit dah siap kerjanya, rupanya fiber optik dalam wayar tu patah, potong bahagian yang patah dan sambung balik, taraaaa, dah ada internet. Bukan masalah besar pun rupanya, yang jadi masalah janji dicapati, hehe..tak ditepati. Nasib baik adik-adik pekerja yang datang tu baik budi pekertinya, sejuk hati.

Teringin baca entry rakan-rakan yang tertinggal beberapa hari, insyaAllah, nanti ada masa free, akan bw, see you..

19 comments:

Khai♥Rin : anies said...

nmpk sgt skrg ni kite bergantung kpd internet utk apa2 urusan kan ummi?

kitatauke said...

kl 1 hari xde internet xpe lagi...kl 2 3 hari..mau meroyan la...

Knor said...

akhirnya..ok tak rasa tak ada internet...

Kakzakie said...

Kalau dah itu kerja mereka senang aje setel ummiross. Kalau kita tahu tak payah panggil dia kan.

Lega dah sekarang ye:)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.ummiross..

oo..patutla sunyi aje..
huhu.. ada yg perlu di tukar rupanya..

alhamdulillah..nasib baik dah okay semua kan.. :)

MumMe said...

alhamdulillah, internet is back...capati jgn x capati... :)

Zaitun said...

Memang selalu terjadi sebelum buat contract janji macam2 tapi bila diperlukan macam yang ummi alami.

sud@is said...

kena gertak lain kali rupanya yaa

Hanis Azla said...

As-salam ummi..

Alhamdulillah.. line internet dah ok.. kebanyakan syarikat mmg after servicenya kurang sikit.. tapi atas dasar keperluan, pelanggan tetap juga kena bersabar kan..

NzA said...

bila tak ada talian tenet rasa mcm xlengkap pulak kehidupan nie....hik.hik.hik....

Aku Penghibur said...

patutlah senyap jer ^_^

Aishah Jahirah said...

salam...
internet dah jd keperluan kak...hihi..akak sihat?lama xBW...

Acik Erna said...

Ummi dirumah acik ni pulak slow kemain..nak laju upgrade katanya..amboi..ni pun dah 100 lebih..upgrade 200 lebih pun belum tentu laju kan ummi

nhhas said...

salam,
Ummi...
theeee....macam boleh teka jer line apa...hehehe...kita call lebih 5 kali masa nak pasang dulu... siap isi borang 3 kali... pun idak mereka sampai...
last2 kata, baru nak suh pasang pun dah bagi pening, tak payah ler pasang. hehehehehe....

MulutPayau said...

Sehari tak de internet mcm tak lengkap jer..tapi kadang2 meroyan jugak bila linenya mcm siput...

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,
memang lah kalu takder internet sekarang ni rasanyer macam zaman dulu takder lampu letrik kan...

hainom OKje said...

Yelahkan UR hidup kita ni kalau seharian tanpa internet mcm kosong...hehe...

atuk said...

Assalamualaikum Ummiross

kerja mereka...banyak pengalaman
mudah la kerja mereka

lizz said...

saya kalo takder internet rasa macam sesuatu...hehe
tak leh kalo sehari tanpa internet...