Sunday, February 13, 2011

CM MACARON-LOVE AT FIRST BITE

      mac2

Love at first bite, mungkin itulah ungkapan paling tepat untuk menggambarkan pengalaman ummiross menikmati macaron buat pertama kali.

Bukan, bukan, bukan,bukan dari Paris tapi Pahang, ada persamaan kan,tang huruf P tuWinking smile 
Betul! memang sedap, ummiross ni tak suka manis tapi entah macamana ummiross boleh  tolerate dengan kemanisan macaron ni, manis yang sedap. Tapi jangan pandai2 nak minta macaron kurang manis macam minta teh o kurang manis ye, bak kata orang putih, sugar is what gives the macaron its stability. Reduce the sugar and the structure will not be the same, hehe ada paham…

IMG_1088IMG_1135IMG_1166IMG_1165IMG_1156 

Macamana ye nak menggambarkan kesedapan macaron yang ummiross order dari rakan blogger yang ramah mesra ni,http://cikmin.com/. Ummiross quote kata2 yang pernah ummiross baca dari penggemar macaron, kerana itulah jugak kata hati ummiross ketika macaron mencair di dalam mulut, fuhh, it’s so yummy!!!

“Eating a macaron is an experience. You bite into the smooth and delicate shell and you immediately get an explosion of flavour and textures. It’s crunchy but also soft and chewy. It has bite and yet it dissolves in your mouth. You really have to eat it to feel it…”

  IMG_1178  IMG_1143         IMG_1177IMG_1180

Yang ummiross beli ni ada 5 perasa, semua sedap2 belaka tapi ummiross paling suka filling Dulce de Leche, walla!,sampai pejam2 mata menikmatinya. Mr.Hubby ling2  suka filling peanut butter n chocolate ganache, bagus lah tu ling, takde lah kita nak gaduh2 kan, ‘u’ satu, ‘ai’ satu…jimat2 ye makan.

Hmm tak perlu ke Paris untuk menikmati mac-a-rohhn, just say hello to http://cikmin.com/ and make your order…

7 comments:

Cikmin said...

Salam ummi...thanks you sooooooo muchhhh becoz u love it! memang cikmin ternanti review dari ummi..part yang paling best.."ummiross ni tak suka manis tapi entah macamana ummiross boleh tolerate dengan kemanisan macaron ni, manis yang sedap".

Thank y0u again ye ummi..at least ummi dah merasa..lepas ni try lah Laduree pulak ye ummi..CM Macarons tak boleh lawan kesedapan Laduree lagi..hikhiks..eh jap..dah keliru dah..ntah2 sama je rasa sedapnya...hahaha..gila kuasa betul kan ummi..

Thanks lagi sekali sudi selitkan quote tu.."You really have to eat it to feel it…” nak pinjam kejap nak post kat fb... :)

ummiross said...

@cikmin;

Salam cikmin..
Sama2 cikmin, dah memang sedap cikmin, bukan saja2 nak puji...

Yeaah! 'YOU REALLY HAVE TO EAT IT TO FEEL IT..'

Adzriel AB said...

kalau dikurangkan manisnya, kureng le sedapnya. saya suka tau makan manis2 ni. tapi banyak minum air mineral. boleh ke mcm tu?

ummiross said...

@Adzriel;

Hmm betul tu Adzriel...minum air banyak memang bagus untuk kesihatan sekali kan..

munna said...

wah! nampak sedap je... kena roger cikmin ni ...

ummiross said...

@munna;

Memang sedap munna, jangan lupa roger cikmin...

meaw said...

waaaaaa,sedapnya tengok....colourful gitu!