Thursday, February 3, 2011

CRISPY PIZZA DOUGH

 

Petang tadi hujan lebat, perut berkeroncong sama kuat dengan bunyi hujan kat
luar,hehe..betul ke? Betul…bila hujan perut cepat lapor, bila lapor kita jadi kreatif
kan, so jom join ummiross berperang kat dapur, kita buat pizza ye. jommm…!

IMG_0707 IMG_0715
1. Uli semua bahan dlm 10 minit.        2. Tutup dgn cling film, biar  1-1 1/2 jam

 

IMG_0716 IMG_0720
3. Ratakan doh, letak sos pizza         4. Campakkan apa2 yg patut,tabur cheese

IMG_0779 IMG_0780
5. Yeaah, yg ni tuna flake dgn sos thousand island, ada hotdog atas permintaan
    anak2.


IMG_0728 IMG_0783
                            Taraaaa!, dah masak, pilih lah yg mana satu…

                    IMG_0788
                                            Say cheese!!!Open-mouthed smile

Resepi doh ni ummiross ambik dr The Star, resepi Amy Beh ni memang sedap
dan rangup, lepas ni klu hujan, buat pizza ye,gerenti berpeluh2 menguli…

Pizza Dough
150g tepung high protin, 130g tepung gandum, 1/2 tsp gula, 1/2tsp salt,
3g yis segera, 15ml olive oil, 160-170ml air suam.

Ayak kedua jenis tepung dlm mangkuk, campurkan gula,yis,garam.Tambah
air n olive oil. Uli 10 minit. Gris mangkuk dgn sedikit olive oil, letah doh yg
diuli tadi, biar 1- 1 1/2jam hingga doh mengembang 2x ganda,tutup dgn
cling rap.

Bahagi doh kpd 2 bahagian, ratakan  nipis, dlm 1cm tebalnya. Gunakan doh
ni sebagai base untuk pizza anda.

PS: Topping- campak2 je ye, lagi kreatif lg sedap pizza anda Winking smile

 

16 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Ummiross

wah ... best nyer
pizza kesukaan saya
kalau saya dtg ke kucing, jamu pizza yer
he he

Wassalam

Adzriel AB said...

wah..ummiross, ini pizza hut pun kalah. boleh buka gerai pizza ni. dengar crispy tu lagilah sedap nak mengunyah ni.

ummiross said...

@Rozali;

Waalaikumussalam Rozali

Hehe boleh2, klu tak menjadi ummiross order kat pizza hut je lah ye..

ummiross said...

@Adzriel AB;

Hehe, ikut angin,hari ni angin rajin, besok2 bila angin malas datang, ke pizza hut jugak..

Cikmin said...

ya'ampun ummi...lamanya we all tak makan pizza buatan sendiri...terliur dah ni...adoiiii...baru lepas telan RV tu..cis...cis..cis... :P

ummiross said...

@cikmin;

Tu lah cikmin, permintaan anak2 yg balik bercuti,
nk makan homemade pizza...

Perghh RV lagi, ummi yang terliur ni...

MumMe said...

Lain kali mumme nak buat pizza cari resepi kat blog Ummiross lah yek...

ummiross said...

@MumMe;

Boleh2, cubalah MumMe, doh ni simple yet so crispy

puanbee said...

dap nyer ummieross..hehe

bee still kat kpg..

ummiross said...

@puanbee;

Hehe balik kampung lagi best bee..

Hanis Azla said...

mengancam betul pizza ummiross tu.. baru ingat nak skip lunch hari ni.. nampaknya kena berkejar ke pizza hut pulaklah ni.. he..he..

ummiross said...

@Hanis Azla;

Ooh diet ye, takpe nanti boleh jogging lagi...

Adzriel AB said...

ummiross : kalau masak guna microwave boleh ke? kot tak comel naiknya?

ummiross said...

@Adzriel;

Rasanya boleh kot, microwave ni klu kena gayannya ok gak,
cubalah Adzriel

puanbee said...

uit nk test buat lah nie...

ummiross said...

@puanbee;

Cuba jangan tak cuba bee..