Thursday, October 31, 2013

CERITA KETIKA MENYEPI

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam sejahtera, salam kasih sayang.

Hari ni kita flashback ye, corat-coret sepanjang dua minggu ummiross menyepi diri. Sepi di blog tapi tidak di alam nyata :).

Hehe..baru nak cerita pasal Hari Raya Haji hari tu. Ni dibelakang rumah kenalan, kami join buat qurban kat sini. Selesai membahagikan daging qurban, balik rumah mak, masak-masak sikit, lepas makan-makan, petang raya pertama tu juga kami terus balik ke KL.

IMG_8921

 

Biasalah balik kampung, dapatlah merasa buah dari kebun. Duku ni dari kebun FIL, manis bersari!.

IMG_8849

 

Bawa pulang juga sedikit daging qurban, bahagian tulang-temulang ni. Masak asam pedas tulang lembu, digandingkan dengan telur masin dan bendi goreng, olala..!!!

  IMG_8893-tilea

 

Ingatkan dah tak dapat menghadiri kelas Bahasa Arab Al Furqan minggu tu, tapi disebabkan kami terpaksa balik awal ke KL, dapatlah juga menghadirinya, Alhamdulillah.IMG_8926

 

Terbang ke Sabah bah!!!. Pagi keesokan harinya kami suami isteri ke Sabah, menginap di hotel Promenade, complete dan cantik susun atur biliknya.

  IMG_8850-tilea  

 

Sarapan pagi di hotel..

IMG_8882-tilea

 

Suami berseminar, ummiross santai-santai kat bilik penginapan, waa..bahagianya jadi isteri kan, suami cari rezeki, kita tumpang sekaki, hehe…tapi tambang sendiri tanggung tau, bukan gomen tanggung, yang Mrhubby je ditanggung gomen. Tengahari, berehat dibilik, order pizza je, sambil makan tarik selimut, santai2 menonton TV, kebetulan hari Jumaat, banyak program keagamaan di siarkan, dapatlah menonton dengan tenang, lupakan seketika saat-saat memasak, menjemur kain, mengemas rumah.

IMG_8870 

 

Kalau ke Sabah, tak cari seafood tak sah. Makan malam yang menyelerakan, ketam, udang dan sotong bakar dengan sambal pedas menyengat, sampai sekarang teringat-ingat!

IMG_8874-tilea

 

Pasar kraf tangan dekat Pasar Filipina, sekadar lalu, jeling-jeling, pandang-pandang. Mutiara yang beli semasa pergi dulu-dulu pun masih belum buat apa-apa lagi. Pergi kali ni, cuma berehat kat bilik je. Kalau boring duk kat bilik, boleh je jalan-jalan dan cuci mata kat Parkson, walking distance je dari Hotel Promenade ni. Boleh baca pengalaman kami ketika ke Sabah tahun lepas di SINI.

IMG_8880 

 

Balik dari Sabah hari Sabtu, hari Isnin ada reunion, dengan rakan dari Kuching dan rakan yang pernah tinggal di Kuching. Makan-makan dan sembang-sembang kat Secret Recipe, Alamanda.

IMG_8910-tilea

 

Hujung minggu..balik kampung pula, menolong FIL mengosong dan mengemas kedai. Memang dah lama FIL bercadang nak ‘bersara’,..orang berniaga pun nak bersara juga kan. Beberapa minggu selepas pemergian MIL, ada cubaan meragut FIL ketika nak buka kedai seawal 6.30 pagi. Peragut tu bermotosikal, tapi FIL sempat juga melawan dan berteriak minta tolong, akhirnya peragut tu cabut lari, Alhamdulillah FIL tak apa-apa.

Mrhubby carikan penyewa untuk FIL dengan menghubungi beberapa syarikat besar. Kami cuba ikhtiarkan yang terbaik untuk FIL agar beliau dapat bersara dengan income yang selesa. Alhamdulillah, Allah permudahkan, bagus juga respon yang kami terima. InsyaAllah, nanti dalam masa beberapa minggu PHD(Pizza Hut Delivery) akan menyewa disitu. Moga selepas ni, FIL dapat terus istiqomah dalam beramal ibadat.

   IMG_8912

Oklah nanti kita gebang-gebang lagi ye,wassalam.

17 comments:

yan's cottage said...

salam Ummi....

balik kampung rupanya....tu sebab sunyi je....amboi Ummi tayang menu best2 haaa telioq tau....

❤Kamsiah❤ said...

ummi...semua cerita dirangkumkan dalam satu entri hehe...jalan2 ke Sabah tu setonok ya...bersantai2 sorg2 kat bilik sementara hubby berseminar...

NzA said...

ni 1st time tgk asam pedas tulang..sedap ek ummi...boleh cuba nie...nyum..nyum..nyum....
patutlah ummi lama menyepi rupanya p Sabah bah...wah seronok tu..biasa la ummi, kalau ikut suami brseminar, empunya diri je ditanggung, nza n anak2 suami kena kluarkan duit sndiri utk sewa bilik n bagai.....

Acik Erna said...

Alhamdulillah FIL ummi selamat..elok juga berehat kan ummi

Acik Erna said...

Alhamdulillah FIL ummi selamat..elok juga berehat kan ummi

JunAina said...

Gabung sekali satu entri banyak kisahnya UmmiRos...

Kakzakie said...

Oh... sibuk bebenar ummiross. Tapi lagi sibuk dapat jenjalan makan angin (org lain meeting hihi...). Makan-makan sedap, relaks seronoklah.

Moga FIL dapat rehatlah lepas kedai disewakan ke PHD..

makchaq said...

Asam pedas daging dengan telur masin... mengancam tu..

Best dapat pi Sabah...

Bahaya tu.. nak kena ragut... Alhamdulillah x apa2

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Ummi Rose..Alhamdulilah,Fil takde apa2..mmg ngeri klu dibygkn ttg peragut2 ni!

Knor said...

Penuh dgn aktiviti...emmmm...lazat2 semua juadah..mkn angin..best sesangt lh ye...tapi ummi selalu ,, dh biasa sgt...alhmdulillah.
ummi bljr b.arab al furqan ye..suami arab metro...Dr rosdi...mkin susah..dh smtser dua..knor bljr dgn suami...best bila bca al quran, dh boleh fhm sikit2 mknanya.bahasa syurga..

lizz said...

Saya tahun ni tak sempat nak tengok ibadah korban...sibuk memasak didapur...semua lauknyer sedap2 terliur saya..

Jemari_Suri said...

mcm2 citer ada ye ummi...
js pun dh lama tak blogging..hehe

ibuintan said...

Assalam Ummie... bestnya setiap kali menyepi mesti Ummie sibuk jalan2 dan makan2

Kakzakie said...

Kakak datang pagi ini nak wish selamat menyambut tahun baru esok. Moga tahun depan memberi sinar lebih keberkatan dalam kehidupan kita ummiross...

BUNDA a.k.a KN said...

Assalamualaikum, dah lama tak ziarah sini....Salam Maal Hijrah...

Deqla Manjew said...

assalammualaikum umi.. hai ... byknye mkn... deqla terliur tgk asam pedas tu..dah lama x mkn... tp x penah cuba masak asam pedas.. slalu mkn kedai jer la..haha.. nanti nak try ar sekali..

p/s: terima kasih yer umi atas keprihatinan dgn naseb Momon. terima kasih byk2.. deqla dah emel.. dpt x?

Khai♥Rin : anies said...

ooooo patut la x de dlm blog....ummi gi over the sea rupa nyer...
ummi da serupa mcm makcik sy...kalu suami dia outstation sure dia pon ikut sekali hehehehe