Wednesday, July 24, 2013

KURMA

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam sejahtera, salam kasih sayang…

Dalam banyak2 kurma, kurma maaaana anda paling suka?. Hehe..bunyi macam soalan nujum Pak Belalang pun ye kan.

Ummiross paling suka kurma Ajwa aka kurma Nabi. Dan yang nombor dua, peberet ummiross jatuh kepada… kurma muda yang mula nak meranum ni. Rasanya kelat2 manis. Lagi sedap kalau simpan dalam peti sejuk, bila makan memang terasa lagi rangup, sejuk pula tekak.

IMG_7878

 

Masa kat Madinah tahun lepas kami beli sekotak ni. Bawa ke Mekah, pack dalam tupperware kecik2, simpan dalam peti sejuk. Balik terawih, makan buah kurma ni pun dah ok, krup..krap..krup.. krap, rangup!. Makin lama buah ni makin masak dan mula bertukar gelap, dah tak kelat lagi, manis dan lembut. Bila bawa balik Malaysia semuanya dah masak, lembut lembap dan fresh..

DSC_0207

Alang-alang cerita pasal kurma, jom kita singgah pasar kurma dan ladang kurma. Gambar-gambar dari album ummiross semasa kat Madinah tahun lepas ye, dah setahun berlalu, tapi bila rindu, suka tengok2 gambar ni.

Pasar Kurma Madinah.

DSC_0216DSC_0209 DSC_0211 DSC_0204

 

Ladang Kurma, Madinah.

DSC_0202 DSC_0195  DSC_0197  DSC_0200   

Jom berselawat kepada Rasulullah SAW, tanda sayang dan rindu kita kepada baginda.

 للَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

ps:
Perkongsian maklumat : Kepada warga Putrajaya, insyaAllah pada 25hb.Julai ni, ada tazkirah sempena Nuzul Quran di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin aka Masjid Besi, penceramah jemputan ialah Dr. Zulkifli Mohamad Al Bakri, bermula jam 9.30 malam-10.30 malam, iaitu selepas solat terawih 8 rakaat(hari2 lain 20 rakaat). Jom ramai-ramai meriahkan majlis ilmu.

25hb.Julai, 2013 di MTMZA, Putrajaya.

IMG_7884

22 comments:

Acik Erna said...

assalam ummi..acik pun suka kurma ajwa...sebab mahal beli sikit2 je ummi..tapi dah sedap beli jugak..yang fresh macam tu tak jumpa la ummi..

inazamri said...

teringinnya ina nak rasa kurma fresh ranum tu.tgk gambar2 ni semua,bila la diri ni nak dpt pi Mekah sana.Kurma ajwa susah nak dpt kat tempat ina ni...kdg2 je jumpa.

aizamia3 said...

dah lama tak dapat makan kurma ni. ai lagi suka kurma ni.. sedap.. ;)

GREENJADE said...

kurma muda tu mmg sedap kan ummi..ralit dok krup krap

saya sejak hubby keje kt riyadh selalu suruh pos kurma ajwa.hehhe

Khai♥Rin : anies said...

sy suka mariami by YUTA... sedap jg... esp kalu nk wat kuih tart hehehe

esok ke? alamak...esok ada prog kt opis ni...kalu x boleh ketemu ummi kt sn

Khai♥Rin : anies said...

TERIMA KASIH krn sudi join GA sy ;-)

❤Kamsiah❤ said...

saya suka kurma yg tak manis melekit,seolah2 disira dgn air gula hehe...suka yg pejal..tak manis..

atuk said...

Salam Ramadhan Ummiross

masa saya umrah tu hari tak dapat masuk ke dalam ladang....Insyaallah lain kali..

Mizz Aiza said...

tak pernah lagi aiza merasai kurma segar macam ni.. mesti sedapkan?

Amie said...

Ya Allah... mudah-mudahan sampai juga nanti hambamu yang dhaif ini ke tanah suci... nak juga merasai sendiri jenis-jenis kurma yang Ummi paparkan.

MumMe said...

good reminder utk mumme...kena pg beli kurma...ituhari kepingin sgt kurma yg ada isi badam tu,nasib ada di alamanda...selamat menempuh 2/3 ramadhan ummiross...

Zulaiqa@Prof said...

sedapnya kurma merah tu.. saya bese makan kurma yussuff taiyyob.baru2 ni mama saya gi umrah. adalah jugak merasa kurma dari madinah.

mama sara nur said...

Assalam Ummi
Semua kurma sy suka, cuma teringin kurma masa zaman kanak2 kat kg beli kat kedai runcit

UMMI sy kat tmn keramat Kl

BUNDA a.k.a KN said...

kan lagi sedap kalu dapat yg fresh tu ye...bunda tak posa pun suka makan kurma ni..

MulutPayau said...

Bestnya kalau dapat makan kurma yg fresh...

Kakzakie said...

Ummiross nak tahu tak. Masa menunaikan Haji kali pertama kakak kan jakun siap ambil gambar dgn pokok kurma - pokok tak ada buah bila balik tengok macam bergambar kat pokok kelapa sawit - kena ketawakan abang:)

Kalau pergi pasar kurma di Madinah memang rambang mata kan. Rindu tak ummiross. Rindu kan.. Kakak pun suka ajwa kecik-kecik dan bulat sikit tak perlu gigit terus masuk sebiji dlm mulut hihi...

NzA said...

nza pn suka...mula2 rasa kelat2 sikit ttp bila disimpan rasanya dh ok...yg best tu rangup..

NzA said...

p/s:Ummi nnti tinggalkn alamat baru ummi kt email nza ye.
norzakiahnza@gmail.com

Kesuma Angsana said...

singgah baca bila sakit berkurang hari ini

JunAina said...

Aina suka Mariami selain kurma Ajwalah. Kurma muda tu pernah makan masa tok balik dari mekah tunaikan haji tapi buah dah ssdikit lembik.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam ummiross..

cma kurang mkn kurma..tp klu ade mmg ratah je.. hihi.. kurma pilihan dah tentu yg bertangkai,kurmanye agak pjg sikit..yg kurma mentah ni tak pernah rase lg..
kelat ye rasenye..?

hainom OKje said...

Tak pernah makan kurma yang fresh tu...sedap yeh UR... nanti gi Mekah nak gak rasa hehe