Friday, August 23, 2013

PUDING LAPIS MILO OREO VS MEAN KHAM

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam sejahtera, salam kasih sayang..

Akhirnya berjaya juga menguatkan semangat membuat Puding Lapis Milo Oreo yang ‘meletop’ ni, hehe..mengambil semangat Siti Nurhaliza, berjaya juga den melapisnya.

Sebenarnya anak bujang sulung minta ummiross buatkan puding, potluck untuk jamuan raya di pejabatnya. Ramai yang dah berkongsi resepi, tapi ummiross ambil resepi Puding Lapis Milo Oreo ni kat Myresepi, kebetulan ada yang share link ni kat fb. Ummiross buat 3 adunan, dapatlah dalam dua bekas macam saiz dalam gambar ni.

Lapisan pertama yang dicampur dengan milo dan lapisan kedua ditabur dengan biskut oreo, Akhir sekali dilapis dengan adunan yang dicampur milo lagi sekali. IMG_8042 IMG_8043 

Abaikan potongan yang tak sama besar tu, ni yang ditinggalkan kat rumah selepas dipotong, harus juga diambil gambar, lain kali entah ada semangat nak melapis lagi ke tidak. Kepada yang nak cuba buat puding yang sedap ni, bolehlah ke link Myresipi yang ummiross bagi kat atas tadi atau google je, macam-macam ada..

         DSC_1996 

 

Jamuan raya kat ofis Mr hubby pulak. Masa pusing2 kat meja nak ambil kuih-muih, terpandang daun kaduk dan kuncu-kuncunya, udang kering, kacang tumbuk, cili padi, hirisan bawang, limau nipis dan sedikit gula melaka/perang. Macam pernah tengok  je sebelum ni, terus teringat n3 rakan blogger NzA pasal ‘Mean Kham’ ni, akhirnya dapat juga ummiross merasanya, boleh tahan juga rasanya. Hadir sama dalam gambar ni, hehe.. jeruk kegemaran, jeruk salak dan kedondong, takde kena mengena dengan Mean Kham ye, cuma tumpang sepinggan.

 

         IMG_8037

 

Malam ni ummiross balik kampung, menjenguk MIL yang sakit (doakan kesembuhan buat MIL ummiross juga ye).Ummiross cuti beberapa hari. Kepada yang ingin order kain sila tinggalkan email atau sms, insyaAllah hujung minggu depan ada penghantaran. Yang order minggu ni, insyaAllah kain akan di pos hari ni atau esok.

Wassalam.

26 comments:

Khai♥Rin : anies said...

sodap nyerrrr...ada belen lg x ummi?
syafakallah utk MIL ummi..

JaSSNaNi said...

semoga cepat sembuh ye untuk mil ummiros.. :)

sedapnya agar2 oreo tu.. cantek lak tu..

atuk said...

Salam Syawal Ummiross

milo kesukaan saya tu...

saya doakan agar MIL Ummi cepat sembuh supaya dapat beramal dengan sempurna

mama_ka0ri said...

huhu..nampak cam sedap jerk..nanti nak try buat la..:)

moga mak mertua ummie cepat sembuh..:)

yan's cottage said...

AS SALAM UMMI....

selamat hari raya untuk ummi sekerluarga....
mmmm....dua2 sedap...dulu yan suka buat mean kham nie...sebagai pencuci mulut...

Hanis Azla said...

As-salam ummi..

tergoda betul tengok puding umi tu.. bila dah potong jadi cantik betul rupanya.. lagilah telan2 liur he..he.. semoga ummi selamat dalam perjalanan pergi dan balik.. semoga mil ummi diberikan kesembuhan hendaknya..

NzA said...

sedapnya puding tu...blk sk nnti nk cuba buatlah jugak.....

akhirnya ummi dpt juga merasa mean kham tu ye...hehehe..

Moga MIL ummi cpt sembuh...InsyaAllah.

Knor said...

mengoda puding tu..

semoga sehat hendaknya..

Wak Gelas™ said...

tengok pon nmpk sodapp.,eHHee

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam umiross..nampak sedap tuh!

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

sedap tu.. makan sejuk2 lagi best.. :D

Kesuma Angsana said...

2, 2 KA suka, sedap sgt tu !

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

Pen Biru said...

salam ziarah..follow sini..

MulutPayau said...

Saya pun dah pernah buat puding milo oreo tu..mmng sedapkan..
Semoga MIL ummi cepat sembuh...

izan mama mia said...

mg MIL ummi kembali pulih

wah sedapnya tgk puding tuu..pandainya ummi masak...manis tak ???..ehe..

daun kaduk ??..yg ni xpernah try...

makchaq said...

Semoga mak ummiros cepat sembuh...

Kat rumah makchaq puding memang x jalan, klu buat memang tak berbaloi... Jenuh nak perabih sorang..

Mean kham tu memang teringin nak rasa, pakchaq pun pernah cerita, tapi tak pernah jumpa pulak kat sini

MumMe said...

baru minum milo brekfes org sakit...sedapnya puding milo...semoga MIL ummiross cepat sembuh...

Kakzakie said...

Melapis ni kena gigih ummiross. Kakak ni kurang rajin tapi kalau makan memang rajinlah hihi..

Moga MIL ummiross segera sembuh dan kepada ahli keluarga semua sabarlah kerana ada kala kita semua diuji.

Cho Zila said...

best gaktu kalau dapat makan sejuk3.. nak buat gakler mingguni...

Sweet N Pretty said...

Wah menarik ni ummi. Boleh terai. Anak2 mmg suka klu ada oreo. Hr tu anak dara buat creamy choc oreo, lapis cream, choc, oreo n buah2an. Simple n sedap:)

kak ina kl said...

salam ummi
semuga mil beransur sembuh
nak buat tapi tak terbuat lagilah

aizamia3 said...

cer ummi try guna oreo aiskrim (color purple) rasa berangin bila makan puding oreo tu macam kat sini:

http://aizamia3.blogspot.com/2013/07/puding-milo-lapis-oreo-double-layer.html

psstt: Moga MIL ummi cepat sembuh hendakNYA.

GREENJADE said...

wow menarik ni. 1st time tgk puding lapis milo orea ni. boleh try ni.tq umi.

hainom OKje said...

Baru terbayang bayang puding tu UR sebab sebelum ni dah pernah terbaca...kira rezekilah ni dapat tengok resepi.... Macam sedap tu UR.....

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sedapnyer ummi pos sikit kt sy hehe