Tuesday, May 21, 2013

CHAKRI

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam sejahtera, salam kasih sayang…

Entri tertangguh. Pasal makan-makan lagi. Ummiross tayang makanan bukan sebab sakit jiwa, tapi ummiross kehabisan idea, hik!.

Dah dua kali kami makan kat Chakri, Alamanda. Makanan ala Thai gitu. Kali pertama anak-anak belanja, adik dan abang berkongsi belanja ummi dan ayahnya. Adik sempena dapat gaji pertama. Abang sempena dapat bronze award, dapat bonus kategori pekerja cemerlang , Alhamdulillah,walaupun baru setahun bekerja dah dapat penghargaan. Moga anak-anak dapat melaksanakan tanggungjwab sebaik mungkin, kerja adalah amanah, kerja kerana Allah SWT, itu selalu pesan ummiross kepada mereka berdua.

Kali kedua anak-anak dan Mr Hubby pulak belanja. Ummiross terima seadanya,..makan-makan ni kalau orang nak belanja, kecik mulut dengan perut kita tadahkan,hehe..

Hiasan dalaman Chakri, Alamanda. Rancangan Jalan-jalan Cari Makan’ pernah ke sini.

IMG_6575

 

Tomyam yang memang best. Udangnya udang galah, patutlah mahal harganya. Ada dua jenis tomyam, kuah merah dan putih. Yang kuah merah ni lagi best!.

IMG_6590 IMG_7320

 

Udang goreng butter ni memang sedap sangat. Tapi masa kali pertama makan rasanya lebih sedap, kali kedua tu masih sedap tapi ada kureng sikit, hehe…

IMG_6589

 

Asparagus, masak apa ye, dah lupalah pulak.  rangup dan sedap.

IMG_6585 

 

Tauhu Jepun, udang dengan petai dan ayam goreng pandan. Nama menu tu semua ummiross dah lupa, tapi memang sedap2 semua. Cuma petai tu besar2 sangat, kuat sikit rasanya, sudahnya makan udang jelah.

IMG_6583   IMG_7322IMG_6586

Kesimpulannya, makanan kat Chakri ni memang sedaplah tapi tak boleh selalu2 juga makan kat sini, Sekali-sekala bolehlah, masa poket tengah tebal.

Selamat menjamu selera mata..!

29 comments:

Nana Liena said...

tahniah ya utk anak2 ummi..moga kekalkan prestasi..hehe :)

masakan thai mmg sedap..dompet pun ke 'sedap' juga .

atuk said...

Assalamualaikum Ummiross

saya telan air liur....he he

Khai♥Rin : anies said...

TAHNIAH buat anak2 ummi...
sy da lama mengidam nk mkn kt situ tp ntah bla la hajat tu tercapai... ;-)

❤Kamsiah❤ said...

ummi...sambal udang tu mengiurkan..tomyam tu pulak..alahai...nasib baik tak posa ari ni hehe..

MumMe said...

dah lama dok cari2 entrance restoran ni,ummiross...nak masuk alamanda entrance selatan nampak sipi2 papan tanda nya kan ummiross...

Acik Erna said...

assalam ummi..tengok gambar pun dah tau sedap..mula2 sekali acik dah nampak petai he he..sedap tu ummi

Sweet N Pretty said...

Lama tk jenguk ummi. Baru kebah dr demam. Alhamdulillah anak2 ummi cemerlang semuanya. Terliur dibuatnya tengok menu siam yg sedap2 tu:)

RedRose said...

omak aiii UmmiRos, meleleh ayaq mulut tgk. T__T. dan2 ni jgk rasa nak pi cari petai. keh keh keh.
psstt! ummi, kita tak perasan ummi tanya pasal jus delima tu. kat area sana kita xsure la berapa, tapi memang ada. very refreshing Ummi, try la sebotol. ^__*

ummiross said...

@Nana Liena;

Tq Nana.
Hehe..betul tu, sedap makan, sedap dompet!

ummiross said...

@atuk;

Waalaikumussalam atuk..

Hehe..tengok makanan kat blog ni semua terliur atuk, ummi tengok maggi pun telan air liur.

ummiross said...

@Khai♥Rin : anies;

Tq Anies.
Nanti ajak gang Ana Muslim ke situ Anies, makan ramai2 meriah.

ummiross said...

@ ❤Kamsiah❤;

Kam..dua2 tu sedap, tambah perut tengah lapar sekali kot!

ummiross said...

@MumMe ;

Hehe..MumMe,ummi pun memang confuse juga setiap kali nak cari, ummi selalu masuk dari dalam, sebelum pintu keluar ke Chakri ni ada Nando's, tu je yang jadi panduan, cari Nando's dulu.

ummiross said...

@ Acik Erna;

Waalaikumussalam Acik..

Hehe.. petai penambah selera tu Acik.

ummiross said...

@ Sweet N Pretty;

Laa demam ke Intan. Alhamdulillah dah pulih, take care ye. Tq Intan.
Nanti bolehlah cuba makanan Siam ni Intan.

ummiross said...

@RedRose;

Hehehe..cari jangan tak cari, masak sendiri pun lagi best!
Oh pasal jus delima tu, insyaAllah ummi nak cari juga. Tq ye.

NzA said...

hehehe...pandai ummi buat lawak......

Tahniah utk anak2 bujang ummi jugak utk ummi n ayahnya krn dpt melahirkan anak2 yg cemerlang....bangga sgt2...

wah, awal2 pagi terjah sini dah rasa lapar...tgk mknana yg amat2 sedap tu.....

Kesuma Angsana said...

pergh... tgk pun dah terliur ni kak !

yan's cottage said...

salam ummi....

semua menu best2 nie....sedap2...

Aziela said...

Saya makan masa buffet buka puasa tahun lepas. Memang sedap.

NM02 said...

gurrppppppp













lapar!!!!

ummiross said...

@NzA;

Hehe..NzA, kenyang perut suka hati, bolehlah gurau sikit2 hik!.
Alhamdulillah..terima kasih NzA.
Dapat jamu mat je lah NzA, ummi pula terliur cheese cake NzA tu.

ummiross said...

@Kesuma Angsana;

Tengok makan2 ni memang selalu terliur kita ni kan KA..

ummiross said...

@yan's cottage

Wassalam Yan..

Sekali-sekala makan kat luar Yan, dapur tak berasap.

ummiross said...

@Aziela;

Oh ada buffet juga ye. Best juga kan Ziela.

ummiross said...

@ NM02;
hehe..ummi pula lapor tengok ikan stim Thai kat blog NMO2 tu..

MulutPayau said...

aduhai ummi..mmng menggoda betul..emmmm telan air liur jer lah.....

ummiross said...

@MulutPayau;

Hehe..jamu mata ye MP, lain kali kita jamu selera pula.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam Ummiros..
unik nama restoran tu 'Chakri..
waduh..mmg menjamu mata sungguh ni.. hihi..
petai tu... udang tu... oh tom yam tuuuu...

nyum3~~~~