Wednesday, January 4, 2012

TOP 50 BEST LAKSA OUTLETS IN MALAYSIA

بسم الله الرحمن الرحيم

Hujung minggu baru ni ada rakan dari Semenanjung bermalam dirumah. Pikir punya pikir kemana nak bawak mereka jalan2 cari makan. Kata MrHubby makan Laksa Tinot pun boleh. Kalau tempat lain sekitar Kuching ni mungkin mereka boleh cari sendiri, tapi tempat Laksa Tinot ni, kalau takde orang bawa memang susah jugak nak jumpa. Kena pergi awal pagi, biasanya kalau pukul 10-11 laksa dah habis.

IMG_9299_thumb[2]IMG_9301_thumb[2]
Diikitiraf oleh Ministry Tourism of Malaysia dalam senarai Top 50 Laksa Outlets In Malaysia. Dibuka tiap2 hari kecuali Ahad. Jangan pergi lambat, tak merasa lah laksa.

IMG_9306_thumb[2]IMG_9295_thumb
Jalan-jalan cari makan pun dah pernah sampai. Suasana santai, beroperasi dihalaman rumah je, dikelilingi taman dan pohon menghijau. Lokasinya di Kampung Patingan,kalau drive dalam 10-15 minit je dari Pasar Satok.

IMG_9293_thumbIMG_9292_thumb
Pada yang tak suka laksa Sarawak, cubalah laksa Tinot ni, tentu anda akan terkenang2 nak datang lagi. Ummiross tak berapa suka Laksa Sarawak,tapi Laksa Tinot ni memang memenuhi selera ummiross, the best!

36 comments:

KhaiRin - anies said...

kak ummi, pos la kt sini sebungkus!

Sweet N Pretty said...

salam ummi. wah mesti sedap sangat ye ummi sampai tersenarai top 50. tapi nama unik, tinot tu nama tempat ke orang hehe..

ummiross said...

@KhaiRin;
Hehe..apa kata KhaiRin yang terbang ke sini, nanti kita pegi makan sama2..

ummiross said...

@Sweet N Pretty;
Wassalam Intan..
Memang sedap Intan, selalu ramai customer.Hehe.. Tinot tu nama tuanpunya outlet laksa tu,panggilan orang sini..

atuk said...

Assalamualaikum Ummiross

macam mana nak rasa laksa tinot niiiiii......

MumMe said...

hmmm...memikat selera...tgh lapar dan berfikir menu dinner pulak ni,ummiross...

ummiross said...

@Atuk;
Waalaikumussalam Atuk..

Hehe senang je Atuk, kena datang Sarawak lagi sekali lah nampaknya, nanti ummi n MrHubby bawa pegi makan kat sana..

ummiross said...

@MumMe;
Nak belanja makan pun jauh sangat ni MumMe. MumMe mesti expert buat laksa Kedah ni...

puanbee said...

adoi terliurnya ummie .. nyum nyum

Original CikTeddy said...

cik nak tapau sikit..kih3

NzA said...

tgk gambar pn dh meleleh air liur nie ummi.....

khairul said...

wife sy suka sgt laksa

ummiross said...

@puanbee;
hihi..,jom ikut ummi makan, ummi belanja bee ,hik!

ummiross said...

@Original Cik Teddy;
Hihi..banyak pun boleh Cik Teddy..

ummiross said...

@NzA;
hehe sedap jugak laksa dia ni, tak rasa rempah sangat, nanti datang sarawak ummi belanja NzA ye,insyaAllah.

ummiross said...

@Khairul;
Oh ye ke, ummi pun sangat suka laksa Penang Khairul,lama dah tak makan..teringin.

kimmie said...

nampak menyelerakan laksa ni :)

ummiross said...

@kimmie;
Memang sedap ni kimmie, datang sarawak jangan lupa cari ye..

Hanis Azla said...

saya pun kurang sikit laksa sarawak.. laksa tinot ni mungkin membuka selera saya.. nnt2 kalu ada rezeki ke sana boleh minta ummi tunjukkan arahnya..

MOH KEMBARA said...

Salam Yong,

Waah dh nak macam blog akak, ada makan-makan kat ujung. Ni rasa masam ke lemak? Ada udang pulak tu. Terliur akak. 2 ari lepas buat laksa asam utk sorang, rajin tuh, guna 3 ekor ikan. Tp buleh makan sampai 2 ari!

Ibu Mifzal Arsyad said...

terliur la plak tgk laksa tu..

ummiross said...

@Hanis Azla;
boleh2 Hanis, cepat2lah plan, tak sabar nak jumpa Hanis jugak..

ummiross said...

@MOH KEMBARA;
Wassalam kak..

hikhik!, sekali-sekala kak. Rasanya ada masuk santan sikit kot.Hmm udang tu yang tambaah best tu kak.Mesti sedap laksa asam airtangan akak, ummi pulak terliur ni..

IMANSHAH said...

buleh le teman gi kuching mkn laksa

ummiross said...

@IMANSHAH;
hehe, buleh2,cepat booking airsia, jimat bajet.

Zie Fauzi said...

cmna rasa laksa tinot ni? siap ada udang tu.. mmg lain..

ummiross said...

@ibu Mifzal Arshad;
hihi..terliur ke. Takpe nanti datang sarawak jangan lupa cari laksa ni ye ibu Mifzal

ummiross said...

@Zie Fauzie;
Hihi, rasanya sedap!. Selalu ummi tak suka laksa Sarawak, tapi yang ni memang ummi suka.

iKhRam said...

saya sgt suka laksa sarawak.. sgt. sgt.sgt.. sedap tue..!!

ummiross said...

@iKhRam;
Oh suka ye ikhram, nanti kalau datang Sarawak jangan lupa rasa laksa ni ye..

L said...

huuu. xpenah makan laksa lagi.. serius nih.. huu.. xtau pasaipa.

jom baca sekejap =)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/iman-kita.html

ummiross said...

@L;
tak pernah makan semua jenis laksa ke L? atau tak pernah makan laksa Sarawak je. Anak2 ummi pun tak berapa suka laksa.

kak ina kl said...

ala tak sempat nak merasalah pulak makan laksa ini

ummiross said...

hehe takpe, nanti kak ina datang lagi ye, kita pegi makan sama2.

Panglima Muda said...

salam , terima kasih kerana sudi singgah di blog saya

ummiross said...

@Panglima Muda;
Wassalam, terima kasih jugak sudi singgah disini..