Monday, September 26, 2011

SELAMAT TINGGAL BUMI KENYALANG…

Rakan sepejabat Mr Hubby baru sahaja bersara. Setelah 20 tahun mencurah bakti di Bumi Kenyalang, akhirnya bersiap sedia untuk pulang ke Malaya. Isterinya jugak rakan ummiross, menjalin persahabatan ketika sama2 menghadiri kelas mengaji Al Quran. Semalam kami menjemput mereka sekeluarga datang ke rumah. Ada sedikit majlis makan-makan sebelum mengucapkan salam perpisahan pada 1 Oktober nanti, entah bila dapat berjumpa lagi. Dua puluh tahun di Kuching bukannya waktu yang singkat, tempat yang mulanya terasa asing, mungkin sudah menjadi seperti kampung halaman sendiri. Kampung halaman sendiri pulak mungkin menjadi agak asing dalam tempoh yang begitu panjang ditinggalkan. Semoga Abang Zul, Kak Wan, anak, menantu dan dua orang cucunya yang comel akan menjalani hidup yang aman bahagia di Semenanjung nanti. Semoga cepat menyesuaikan diri, semoga mendapat jiran yang baik-baik belaka, semoga berbahagia disamping saudara mara.

 

DSC_0189DSC_0219

Ummiross masak nasi minyak, lauknya korma ayam dan ayam masak merah madu. Abang Zul kata sedap, tambah sampai 3 kali, hehe harap betul2 sedap ni Abang Zul. Yang ni ummiross masak cair sikit sebab nak banyakkan kuah, tapi bila ummiross panaskan balik untuk pekatkan lagi, rasanya lagi sedap. Resepi korma ayam ni memang istimewa dan ada kelainan, resepi chef terkenal seantero dunia. Masih ingat kawan ummiross dan suaminya yang tinggal di London.  Mereka berdua diberi kepercayaan oleh chef ni untuk membangunkan website beliau. Nanti ummiross kenalkan website tu, kawan ummiross sedang dalam proses memasukkan beberapa resepi dari buku terbaru beliau.

 

DSC_0195DSC_0206

Ni pemanis mulut kegemaran ummiross. Selalu orang guna gula Melaka, tapi kat Sarawak ni terkenal dengan gula Apong, jadi ummiross gantikan dengan gula apung. Gula apung ni memang sedap dan wangi, tapi kena tengok jugak, kalau dapat yang betul-betul pure memang ‘terangkat’. Sago tu ummiross campurkan putih dan pink, tuangkan santan dan gula apung yang telah dimasak bersama sedikit air. Nyaman bah!, sejuk je tekak…

 

DSC_0208DSC_0215

Selain dari blog rakan blogger, The Story of Amie’s Little Kitchen, satu lagi website bertema masak memasak yang ummiross sangat suka ‘melepak’ adalah Bisous A Toi, dah lama ummiross jadi silent reader blog ni, siap letak kat bloglist lagi. Ummiross sangat suka mencuci mata melihat berbagai dessert yang lazat2 kat sini. Gambar2nya pun cantik2. Melihat air tangan Rima ni, memang ummiross tabik  spring, berbakat dan teliti sungguh hasil masakannya. ‘Pinoy Salad Fruit’ ni ummiross ambik resepinya dari blog beliau. Thanks Rima kerana berkongsi resepi yang sedap2 dan ringkas dengan pembaca blog. Terus terang cakap, Pinoy Fruit Salad ni tersangatlah sedapnya, kawan ummiross pun siap tanya resepi, katanya sedap sangat. Kalau nak resepi dessert yang sedap-sedap, samada yang ringkas atau yang canggih2 , singgahlah kat Bisous A Toi ye…

24 comments:

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Ummi,

Hmm ingatkan Ummi yg nak pindah. Cantik2 dessert Ummi. Haa lauk korma tu gerenti nyaman!

ummiross said...

@MOH KEMBARA;
Wassalam kak Halima..
Hehe, tumpang seronok kawan2 kak...
Tq kak, nyaman pada ummi mungkin sik nyaman pada orang lain, hik!

Maya Mayana said...

salam kak..terliur tengok makanan kat ats tu :)

ummiross said...

@Maya Mayana
Wassalam Maya, lama tak tengok jejak Maya.

Hehe.., simple dan senang je nak buat tu Maya, nanti boleh cuba sendiri..

kak ina kl said...

salam ummi..akak pun suka gak ke blog Rima tu..memang syok tgk gambar dan resepi kat situ

ummiross said...

@kak ina kl;
Wassalam kak ina..
Hmm memang menarik blog dia kan kak, kak ina pun pandai masak jugak, ummi suka jenguk bila time akak publish resepi...

Ummi Hanie @ AnNisa Fadzil said...

salam ummiross ,

sedih kan nk berpisah dgn kwn yg dah lama kite kenal mesra ...

ambboi terliur sungguh Hanie tgk hidangan ummiross yg lazat2 belaka tu.. nak mintak jauh pulak..mimpikan sajelah ... hihi :p

Sweet N Pretty said...

adat bertemu akan berpisah jua samada pisah hidup atau mati. lama juga ye 20thn tu. terliur tgk menu yg ummi buat tu sedap2, posa pulak tu hehe

khairul said...

sedap nya nasi minyak tu Ummi , mai la skit

NzA said...

suspen...ingat ke ummi yg brpindah ke malaya.....
nmpk sedap nasi n lauk tu serta desert2 yg ummi sediakan....

ummiross said...

@Ummi Hanie;
Wssalam Hanie..
InsyaAllah Hanie, tak terputus silaturrahim hendaknya..
Alahai kesiannya, jangan mengidam ye Hanie, ummi nak hantar pun jauh sangat....hihi!

ummiross said...

@Sweet N Pretty;
Hmm betul tu Intan, harap2 bertemu kembali,insyaAllah.
Hehe kalau posa semua nampak sedap Intan...

ummiross said...

@khairul;
Hehe kalau tengah lapor,lagi sedap khairul, mai lah makan,hik!

ummiross said...

@NzA;
Hehe kalau ummi pindah, ummi pi cari NzA dulu...
Nanti boleh cuba tu NzA senang je, Farouk pun boleh buat tu..

Amie said...

Assalam Ummi,
terima kasihlah sudi 'lepak' di dapur Amie, entah apa-apa yang Amie merepek sorang-sorang di dapur tu... he heheh kalau Ummi tengok memang tak ada kreativiti dalam foto sebab tangkap gambar pun atas dapur saja, asal nampak rupa resepi... he hehehh, maklumlah kena jadi lipas kudung, untuk jimatkan masa...

ummiross said...

Wassalam Amie;
Sama2 kasih sebab selalu hidang ummi masakan sedap2 kat dapur Amie..
Masing2 ada keistimewaan tersendiri, ummi suka baca celoteh Amie, kadang2 masakan tradisi tu siap dengan sejarahnya lagi, ummi suka baca tu...

atuk said...

Assalamualaikum Ummiross

nak cikit.......................
he he

Wassalam

ummiross said...

@Rozali;
Waalaikumussalam 'atuk' (dah pakai nicknamme atuk pulak ye, atuk yang belum bercucu,hihi..)
Jemputlah, banyak pun boleh,sikit takut tak kenyang,jauh berjalan ni...

Cikmin said...

salam ummi....miss..miss..miss..u so much!! sihat ke ummi?cikmin mcm ni lah..kejap ok kejap tak...still under control lah..control dgn ubat..hehehe...sedih jugak kan ummi..nak berpisah dgn rakan2 yg dah lama berjiran dgn kita...

Ummiross said...

Wassalam cikmin...
Hehe tq cikmin, miss u too dear..
Alhamdulillah,lately ni diberi kesihatan yang baik setelah diuji dengan sedikit kesakitan. Eh cikmin sakit apa ye, moga2 cepat sembuh cikmin,Amin!
Ye lah, harap2 akan bertemu lagi dan tak terputus silaturrahim.

Rima said...

Blushing.. ty for trying KUmmi.. sedap kan.. baik mengaku.. berapa bowl sudah KUmmi baham hehehe.. if u cannot finish it.. u can always keep it in the freezer.. can tahan lama jugak..

ummiross said...

@Rima;
hehe..jangan malu2 Rima, memang best resepi Rima ni, Haha..sekejap je dah kosong bowl tu, tak sempat nak simpan. Thanks for the tips ye, nanti ummi nak buat lagi...

Liza @ Adzriel AB said...

menggoda ni... nampak sedap je.

ummiross said...

@Liza @ Adziel;
Hehe, nanti datang Kuching Ummi jemput Liza makan2 pulak..