Monday, September 19, 2011

SARAWAK REGATTA 2011 DAN DEWA RAJA SUNGAI

Pasukan Dewa dengan perahu mereka Wangsamas muncul sebagai Raja Sungai atau ‘King of The River’, pada acara kemuncak iaitu Bidar 30 Pekayuh Lelaki  di Regatta Sarawak 2011.  Sila klik SINI untuk berita lanjut.

Inilah pertama kali ummiross melihat pekayuh-pekayuh berentap untuk bagi kategori Bidar 30 Pekayuh Lelaki bagi merebut gelaran Raja Sungai, memang hebat, dengan kudrat yang berpadu perahu meluncur begitu laju di permukaan air Sungai Sarawak.

DSC_0163 (2)

DSC_0154 (2)

DSC_0180 (2)

DSC_0181 (2)

Wira zaman moden, Dewa-Raja Sungai, meraikan kejayaan mereka.
Tahniah Dewa dengan perahu Wangsamas mereka…

DSC_0019 (2)

Ada autoshow, bila lihat ni teringat ummiross pada rakan blogger khairul dari Gilamodified. Amacam khairul, bila nak buat autoshow kat Kuching pulak?

DSC_0025

DSC_0041 (2)

DSC_0011

Suasana meriah, siap ada yang berkelah lagi di bawah redup pepohon di dataran Waterfront Kuching. Sementara di Sungai pulak, kocakan air  dengan pelbagai jenis perahu, menjadikan suasana sangat cantik dipandang. InsyaAllah panjang umur, tahun depan jumpa lagi, itupun kalau masih di sini..

24 comments:

atuk said...

Assalamualaikum Ummiross

kalau saya tak larat nak kayuh lagi
dah tua dah...he he
tukang tenguk drp tepi tebing boleh la.....

Wassalam

Ummiross said...

@atuk
Waalaikumussalam 'atuk' muda

Hehe, belum cuba belum tahu, Raja Sungai in the making, bakal juara 2012..

Sweet N Pretty said...

wah bestnya ummi regatta ni. tk penah tgk live. kt putrajaya ada gak buat event mcm ni.
p/s: ada ura2 nk balik semenanjung ke?

ummiross said...

memang best Intan, tapi kadang2 tak tahan panas kat tepi sungai tu, sebab tu ummi jarang tengok regatta ni. Hehe kalau ada rezeki, InsyaAllah, lambat lagi kot...

NzA said...

serba merah...kereta pn merah....Meriah.

khairul said...

terima kaseh Ummi atas sokongan yg d berikan

ummiross said...

@Nza;
Merah untuk semangat membara tu NzA...

ummiross said...

@khairul;
Sama2 khairul, sama2 sokong menyokong, kalau sorang2 nanti takut rebah, hik!

Hanis Azla said...

seronoknya acara tu.. permandangannya pun indah.. bertuah ummi dapat sama2 memeriahkan acara..

sofeafaudzi.photography said...

sayangnya kami tidak menghantar wakil untuk menyertai regatta ini. dulu, kami pernah menyertai regatta ini sekali pada beberapa tahun yg lalu, agak lama lah jugak, pasukan kitorg dibagi nama sbg Sri Lawas.

khairul said...

singgah lagi lepas terok kena hacked

Ummi Hanie @ AnNisa Fadzil said...

salam ummiross ,

sy baru saja balik dari kuching dan saya ada di sana semasa sarawak regatta day 1 ! hari yg sgt memenatkan..tersesat2 kami laki bini dlm misi mncari souvenir sarawak .. huhu .. seronok lah been there ;) kenangan manis tp entri tak siap lagi ..hehe

ummiross said...

@Hanis Azla;
Memang seronok jugak Hanis, sambil santai2 dengan keluarga, ummi jarang pergi sebenarnya, tahun ni baru rasa nak nak join, kot2 tahun depan dah chow!

ummiross said...

@sofeafaudzi.photography;
Oh pernah sertai ke, apa kata tahun depan masuk lagi, nanti ummi datang sokong.

ummiross said...

@khairul;
Takpe dah beransur pulih tu khairul,insyaAllah.

ummiross said...

@Ummi Hanie @ AnNisa Fadzil;
Oh ye ke, first day ummi tak pegi.Kalau seronok, nanti boleh datang lagi,hehe.Buatlah n3, nanti ummi datang baca..

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong,

Bestkan bandar2 yg ada sungai...buleh buat pertandingan layar, regatta, dn seumpama. Janji mau jaga sungai tu dgn bersih!

Amie said...

Assalam Ummi,
meriahnya! kalau di Sabah ada Regatta Lepa di Sempurna.. itupun bertahun-tahun tunggu tak dapat tengok, sebab terlalu ramai pengunjung dari luar negara datang...

puanbee said...

kayu sekejap krem tgn dasyat depa ni .. ummie bestnya bejalan sana ..

ummiross said...

@MOH KEMBARA;
Betul tu kak, banyak aktiviti boleh buat, pemandangan pun cantik. Sungai Sarawak ni, walaupun airnya keruh tapi takde sampah sarap, selalu dibersihkan, ada pekerja berperahu menangguk sampah dari masa ke semasa..

ummiross said...

@Amie;
Wassalam Amie..
Oh ye ke, sebelum balik Semenanjung kena tengok jugak tu Amie...
Kat Waterfront ni kawasannya luas dan panjang, boleh tengok dari tebingan sebelah sini atau sebelah satu lagi...

ummiross said...

@puanbee;
hehe memang kuat kayuhan mereka tu bee, laju perahu tu meluncur, patutlah dinobat sebagai Raja Sungai...

Liza @ Adzriel AB said...

nampak meriah

ummiross said...

@Liza @ Adzriel;
Hmm memang meriah Liza...