Monday, December 30, 2013

WARUNG POK NONG DAN SOTONG CELUP TEPUNG

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam sejahtera, salam kasih sayang.

Balik kampung baru ni tak dapat jalan-jalan sangat. MrHubby jadi panel interview selama 2 hari, jadi kereta dia yang guna, kami tiga beranak lepak-lepak je kat rumah. Cumanya hari Jumaat di Terengganu hari cuti, jadi dapatlah meriah-meriah sekeluarga, jalan-jalan cari makan.

Dah plan nak makan ikan celup tepung, sotong celup tepung dan udang celup tepung paling ‘malatops’ kat Terengganu. Warong Pok Nong ni memang jadi sebutan, terletak di Mengabang Telipot, menghadap pantai yang cantik. Kami sampai dalam pukul 3.30 petang, beratur punyalah panjang, rasanya dalam 30-40 minit juga beratur, maklumlah cuti sekolah agaknya. Bukan selalu kan, jadi kenalah kuatkan semangat.

IMG_9515

 

Sotong celup tepung ni paling best, sangatlah fresh dan rangup tepungnya. Dapat makan sedap macam ni, hilang penat beratur tadi.

IMG_9514

Gunting jangan tak gunting, gunting kecil-kecil, makan elok-elok, jangan gelojoh, jangan sampai ada yang tercekik ke tersedak ke, hehe, maklumlah makan panas-panas ni memang sedap.

IMG_9516

 

Udang celup tepung dengan ikan celup tepung pun ada. Udang kalau goreng macam ni memang sedap kan, tapi sotong celup tepung tetap pilihan utama kami.

IMG_9517

 

Angkut anak buah sekali, makan ramai-ramai lagi meriah. Nak mee goreng, ok..order mee goreng dan kerepok lekor juga. Air kelapa dengan satu ‘scoop’ ais kerim menjadi pelengkap hidangan kami.

IMG_9518  

Ingatkan lepas makan, nak ronda-ronda di pantai sambil posing, tapi hujan dah mula turun, snap gambar dari dalam kereta barang sekeping-dua, hehe..”aku kan blogger”. InsyaAllah, lain kali datang lagi, tak jauh pun dari rumah ummiross. Bila merenung laut China Selatan, terkenang pula lagu syahdu Alleycats ni..

Angin pantai
Dingin mencengkam
Ombak laut
Mengajak pulang
Di sini ku rindu
Kampung halaman
Yang lama kutinggalkan……..

IMG_9507

17 comments:

❤Kamsiah❤ said...

ummi..pantai2 kat terenganu tersangat cantik...saya tido kat batu burok..`mcm tak mau blk ja hehe

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

wah.. sedapnya sotong goreng celup tepung.. dulu aiza belajar di UMT, selalu makan sotong celup tepung dekat pantai dekat airport tu..

izan mama mia said...

terliur kite kak makan sotong celup tepong tuu...

Knor said...

Alamak nor dh la puasa hari...ni..godaan sungguh..

tk pe ummi, bg idea nk msk apa utk ptg nti...

nhhas said...

Assalamualaikum wbt...
Ummi...
makanya, bawak ler barang seekor dua sotong celup tepung ke kelas hari rabu ne yer...
hehehehe....
sedaaaaaappppnyer...
kopok lekor sekali tau. hehehehe...
nnt ustaz rahman mengajar, kita makan kat atas.... hehehe...

Acik Erna said...

Assalam ummi..acik pun suka sotong celup tepung tu.pernah makan dikemaman

Jemari_Suri said...

Wah ummi jeles plak js tengok...rindu nk blk sna...slalu js singgah kt airport tu celup tepung mmg sedap ...hihi

kak ina kl said...

Assalammualaikum ummi
Wah bila balik dan jejalan ke sana boleh aa pekena

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam K.Ummiros...

jeleshnyeee cma.. ramai yg bercerita pasal kesedapan makanan laut celup tepung kat ganu ni.. mmg mengiurkan..bilalah agaknya dapat merasa ye..?
dapnye~~~

Aziela said...

Kak...saya selalu ke Terengganu, tapi tak pernah berjaya jumpa. Nanti saya dengan hubby akan cuba lagi... Nampak sedap benor tu

NzA said...

Ummi, kat sinilah tmpt nza dating, tmpt nza lepak2, tmpt nza jogging masa belajar di sana...huwaaaaaaa rindu nak makan kat sana, rindu dengan kenangan indah di pantai ini......

MumMe said...

teringat mkn hidangan mcm ni di pantai cahaya bulan....mmg sedapppppppppppp... merembes air liur ni ummiross...
btw,nak wish ummi happy bestday esok...semoga sentiasa dlm lindungan Allah,ceria selalu,bahagia selamanya....

Zaitun said...

Kak Zai pun baru balik dari Terengganu tapi kali ini tak makan seafood celup tepung.

Selamat tahun baru ummi.

adrianna syaz said...

Salam kenal kak..sya folo blog akk :)

Amie said...

Lamanya menunggu giliran nak dapat sotong goreng tepung tu Ummi, tapi berbaloilah penatnya tu bila dapat makan sedap!
Selamat tahun baru 2014 Ummi.

Kakzakie said...

Kalau di situ kampung halaman walau tak ada warong pok nong atau sotong celup tepung tetap akan dikunjungi juga ummiross... kakak tengok pun terasa nyamannya.

Selamat tahun baru dari kakak. Kakak dilanda kesibukan yg agak padat sekarang ni..

hainom OKje said...

Alahai terliur tengok ni UR.....okje masih teringat lagi makan benda ni dlm perjalanan balik dari Terengganu beberapa tahun sudah....sampai la ni madih teringat ....kat Kuantan pun adakan UR!