Tuesday, November 19, 2013

RESEPI PIZZA SIMPLE DAN SEDAP

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam sejahtera, salam kasih sayang..

Ummiross kadangkala bila nak masak sesuatu resepi yang jarang dibuat, suka juga  meng’google’. Bukannya apa, kalau tak ikut sepenuhnya pun, boleh juga dijadikan panduan untuk penambahbaikan, kadang-kadang ada tip yang diberi sangat bagus dan kita tak tahu pun sebelum tu, belajar dari yang pakar, ramai yang pandai memasak di luar sana termasuk rakan-rakan blogger kita kan.

Keyword yang kerap digunakan..selalunya ada lah perkataan SIMPLE dan SEDAP. Contohnya..nasi minyak simple dan sedap, kek coklat simple dan sedap, nasi ayam simple dan sedap, nasi briyani simple dan sedap, rendang simple dan sedap..hehehe..berapa banyak simple dan sedap daaa!. Nak simple sebab penyakit M yang tak nak berlama-lama kat dapur, nak sedap sebab melayan selera sekeluarga. Apapun banyak yang simple tapi sedap kan…Simply Delicious.

Ahakz!!..ni bukan lagi simple, tapi ready made punya. Pucuk dicita ulam mendatang, pizza dicita, crispy crust yang datang. Pizza base ni ummiross beli kat Alamanda.

DSC_0355

Dalam kotak ni ada 2 keping. Memang sesuai sangatlah untuk yang malas nak menguli macam ummiros ni.  Selepas disapu dengan tomato paste, ummiross bakar sekejap sebab nak bagi rangup.

DSC_0357

 

Seafood pizza..guna udang dan sotong je. Yang lain-lain tu biasalah, ada capsicum, cendawan butang, tomato, serbuk lada hitam dan yang penting cheese tu bagi meleleh!.  Perisa tu pandai-pandai sendirilah ye, topping pizza ni boleh ikut kreativiti, ummiross ikut mana bahan yang ada je, hehe..

DSC_0358

 

Taraaaa!!! pizza yang rupanya tak seberapa, janji sedap pada selera kita, mewah dengan udang dan sotong,pergh!!. Ada nenas juga, nenas dalam tin punya. Nenas ni bagus untuk elakkan rasa muak.

DSC_0384     DSC_0385

 

Topping yang kedua, umiross gaulkan dengan mayonnaise dahulu, kalau ada thousand island lagi best, kemudian goreng sekejap menggunakan minyak zaitun, supaya toppingnya tak berair sangat nanti dan pizza lagi rangup. Cheese double layer..hehe..mula-mula tu dah bubuh cheese, dah dekat nak masak tabur lagi sekali cheese dan bakar sekejap, perghh!!, meleleh-leleh!.

DSC_0368

Lemak berganda…nanti kita jogging ye..kita makan dulu!!!

23 comments:

Knor said...

emmm sedap le dgn limpahan seafood ummi..

lain kali bikin sendiri..la..

Hanis Azla said...

As-salam ummi..

best betul resepi yg simple dan sedap kan ummi.. cepat di masak, sedap dimakan.. mewah betul topping pizza ummi.. mengancam sungguh ni..

Kesuma Angsana said...

mmg sedap hehehe!

Ratu Hatiku said...

Hrtu saya ada nmpk pizza base ni..ok jugak kan kalau buat sendri mcm ummi buat nie..hihihi

Acik Erna said...

assalam ummi..buatkan acik teringin jugak nak pi beli tu ummi..boleh cuba buat sendiri kan..untuk topping je terima kasih ummi..tapi tak tau la bila sempat nak pergi cari

JunAina said...

Paling penting topping tu ikut selera sendiri. Memang mengancam tu ummi.

❤Kamsiah❤ said...

kalau makan kat piza hut..mmg mahal,kan...buat sendiri lbh seronok..nak bubuh apa pun..banyak mana pun...

MumMe said...

pizza base ni ''must have''mumme dlm peti ais...tp minggu ni dh siap sedia dgn instant pizza tesco...last week best online deals... hiks...
bake pizza atas base berongga...new interesting share...tq ummiross...

yan's cottage said...

tengok pun dah tahu...sedap nie...kan....Ummi....

hainom OKje said...

Wah mewah dengan haiwan laut ye UR hehe....kalau buat sendiri nak letak sekilo cheese pun bolehkan UR.....Tp okje tak pernah jumpa pizza base tu UR... Cari kat JJ sebab tu je yg dekat ngan okje... Tesco pun rasa tak pernah jumpa!

LYAfrina said...

yumm..terliur la tgk.. mmg nmpk sedap la.. nmpk cam beli kat pizzaa hut dah..

http://sudais-sudais.blogspot.com said...

singah ziarah salam ukhwah, lama dh tak kesini lgkah kanan nmpaknya ada piza-best2

mama sara nur said...

Assalam ummi
Arr samalah kita he hee simple dan sedapp
Dan pantas he hee
Lama x wat pizza sendiri
Ooo nk kena cari jgk ni

MulutPayau said...

wahhhh...sedapnya ummi..memang terliur tengok...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

yummy.. sedapnya.. masak sendiri lagi sedap sebab boleh letak topping yang kita suka kan..

Fina Sophie said...

skrg ni dah sng dah nak buat mcm2. hehe.. :)

izan mama mia said...

wah sedapnyer menitik liuq tgk aih

Deqla Manjew said...

so yummy.. mesti lagi sdp dari pizza beli tu kan.. yg pasti buat sendiri lagi puas hati..;)

Kakzakie said...

Kalau rajin dan pandai lebih baik buat sendiri ummiross. Kakak tengok macam nak buat tapi biasa tak buat pun... tak expert lagi huhu..

nhhas said...

ummi,

lain kali kite nak "ding dong bell" kat rumah ummi ler.
hehehehe.....
sodaaaappppnyer....
buat sendiri best sbb boleh letak macam2 atas tu... hehehehe....

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.ummiross...

aduhai..tergodaaaa tgk pizza akak..
umah cma takde oven.. apetah lagi pemanggang ajaib..huhu.. takle nk bako2 mcm ni...

sedapnye...sedapnye...

NzA said...

Tgh xde selera nkmknni tgk pizza ummi terus terliur...huhuhu...kalau dkt confirm nk mintak ummi mskkn...

Khai♥Rin : anies said...

arrrghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh lapooooooooooooooo