Tuesday, May 4, 2010

Jom Jalan-Jalan ke Pontianak








Ummiross ni pantang diajak berjalan, terutamanya jika di ajak kawan2 menziarahi saudara-mara mereka di tempat yg belum pernah ummiross kunjungi. Seronok dapat menemui kawan2 baru dan mengenali adat resam mereka secara lebih dekat,seronok jgk kerna ( hehe mentang2 baru balik dari tanah seberang ye ) dpt melancong and yg paling best dpt shopping.

Kali ni ummiross n geng jeng2 ke Pontianak Indonesia, ikut kak Adi yang manis menziarahi saudara maranya.
Kami menaiki bas S.J.S (executive),11 pagi dan sampai dalam pukul 8 mlm, tambangnya cuma RM75. Balik pula ummiross naik flight, ongkosnya Rp680 000 ya ibu2,bapak2. Jom jalan2...




Check in di Hotel Kini










Selepas check in dibawa oleh keluarga Kak Adi untuk menjamu
selera di Wong Solo makan ayam penyek,nyaman tp pedas bangat...




 
 
 
Masa untuk shopping kat jalan Sudirman,dekat hotel je ni, anytime boleh pergi...


Menjamu selera sup ekor di warung
Hj Suib sambil  dihiburkan pemuzik jalanan yg mencari rezeki halal, bagus sekali nyanyian mereka






  Nyamannya eskrem Petrus ni, aiskrim coklat n vanilla,kacang merah n jelly di isi dlm kelapa muda, good idea...                   






                                                                                                       


                                  

Di raikan di rumah ibu Har,taukeh perabut jati, makan2 lagi.....






Bergambar kenangan dgn mempelai dihari pernikahan                                Bunga pahar dr telur puyuh













'Spotlight dinner' di rumah ibu Mirna, di tengah rumah ni ada taman yg luas, bestnya makan seafood di sini


*next episode : sunset di Sungai Kapuas....


16 comments:

Aidi-Safuan said...

aiskrim petrus tuh cam besh je. kena cuba buat sendiri nih.. :)

Ummiross said...

@Aidi-Safuan; Ya betul!cubalah,boleh buat bisnes tu...

Lin Creshk said...

best nya makan2 kat hotel... jeles gua....
http://cicaktonjeng.blogspot.com/

ummiross said...

@Lin Creshk; lain kali kita makan ramai2 ye,kasi pecah...hehe

windi said...

bestnye jalan2...nek pegi jugak. camna nak pegi sana??

Ummiross said...

@windi; senang je windi mau pegi sana,ada bas ekspress dr Kuching ke Pontianak,perjalanan 7-8 jam,kalau fligt dlm 45 min je

░♥si lampu neon♥░ said...

baru tahu ade tempat nama pontianak! seram kot

Ummiross said...

@si lampu neon; Seram,seram..seram tak cukup duit nak bershopping hehe..

Hafiz Mohd said...

waduh..happy banget ya kamu..mau gak ikut saya ke Jakarta? haha. jk jk..

Ummiross said...

@waduh2 hafiz,udah banyak kali ibu ke Jakarta sampeikan orang Jakarta pun enggak mau terima ibu lagik...hehe

Azaziah Hani said...

cam best jer PONTIANAK nie

Ummiross said...

@Azaziah; best jugaklah,jauh berjalan luas pemandangan..

Rozali said...

Assalamualaikum Ummiross

saya suka bangat ayam penyet
masa pi jakarta tak nampak pulak
aiskrim dlm kelapa

boleh jadi pelancung untuk saya

Wassalam

Ummiross said...

@Rozali; Ooh ye ke,ummiross pun suka gilak ayam penyek, kat Kuching ni pun tiap-tiap minggu mesti pekena ayam penyek, kesian kat ayam tu....

InsyaAllah,no problem...

Anonymous said...

Assalammualaikum ummiross.

Sabtu ni sy akan ke pontianak indonesia coz ada pertandingan tarian. Tp sy xtau nk bw brapa utk blnja. Penginapan dn tmbg, pihak u dh settle.

Please bg cadangan?? 1st tym pg indonesia ni.

Mskasih ummiross

ummiross said...

Waalaikumussalam..

Oh ye ke, tahniah. Hehe..ummiross pun tak tau nak bajet berapa ni. Makan2 tak mahal kat sana. Kalau nak shopping lain pulak bajetnya. Ummi tak berani nak suggestlah dik...