Tuesday, May 20, 2014

KEMBARA TURKI-ISTANBUL DAY 4

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam sejahtera, salam kasih sayang..

Selepas sarapan pagi, kami terus check out dari hotel penginapan. Oleh kerana pada sebelah malam nanti kami akan bertolak ke Capadoccia, jadi hari ini kami harus bermula awal agar dapat ke beberapa tempat lagi di Istanbul. Kami tinggalkan luggage di local travel agent yang menguruskan perjalanan kami ke Capadoccia, barulah senang nak berlenggang-lenggok ke sana ke mari nanti.

DSC_0412_Fotor

Itinari hari agak santai, yeayyy!!!!..shopping time my dear...

GRAND BAZAAR

The Grand Bazaar in Istanbul is one of the largest and oldest covered markets in the world, with 61 covered streets and over 3,000 shops which attract between 250,000 and 400,000 visitors daily-Wikipedia.

Kami menaiki tram ke Grand Bazaar. Suasana masih agak lengang namun para peniaga nampaknya begitu teruja dengan kedatangan kami, atau kami yang begitu teruja melihat pelbagai barangan yang ada.

DSC_0416_Fotor

 

DSC_0421_Fotor 

 

                              DSC_0423_Fotor

                              DSC_0419_Fotor 

 

Jalan-jalan cuci mata tapi tidak cuci poket. Memikirkan perjalanan kami yang masih panjang, kami tidak membeli banyak barang. Tak larat nak membawa banyak barang ke sana-ke mari. Sepulang dari Venice nanti, kami akan terbang ke Istabul kembali, mungkin masa tu bolehlah nak membeli-belah sakan, hari ni kita ‘aim’ dulu mana-mana yang patut.

DSC_0424_Fotor

 

DSC_0425_Fotor

 

                        DSC_0431_Fotor

 

 

                                                     Ke Old Bazar juga.

                          DSC_0431_Fotor

 

DSC_0426_Fotor

 

YENI CAMII

The Yeni Cami, meaning New Mosque; originally named the Valide Sultan Mosque (Turkish: Valide Sultan Camii) and later New Valide Sultan Mosque (Turkish: Yeni Valide Sultan Camii) after its partial reconstruction and completion between 1660 and 1665; is an Ottoman imperial mosque located in the Eminönü quarter of Istanbul, Turkey. It is situated on the Golden Horn, at the southern end of the Galata Bridge, and is one of the famous architectural landmarks of Istanbul-Wikipedia

 

Naik tram ke Eminonu pulak. Kali ni singgah kat New Mosque pulak.

DSC_0513_Fotor 

 

DSC_0435_Fotor

 

DSC_0436_Fotor

 

DSC_0434_FotorDSC_0438_FotorDSC_0465_Fotor

DSC_0471_Fotor 

 

DSC_0455_Fotor 

 

Penat juga menjelajah Grand Bazaar sebelum ni. Kami berehat seketika di dalam masjid sambil mengambil peluang menunaikan solat sunat Dhuha dan membaca Al Quran buat seketika.

 DSC_0450_Fotor

 

SPICE BAZAAR.

The Spice Bazaar in Istanbul, Turkey is one of the largest bazaars in the city. Located in the Eminönü quarter of the Fatih district, it is the second largest covered shopping complex after the Grand Bazaar-Wikipedia.

Spice Bazaar ni dekat je dengan New Mosque ni.

DSC_0474_Fotor

 

DSC_0475_Fotor

 

Inilah bazaar yang ummiross paling suka, lebih suka berbanding Grand Bazaar.

DSC_0479_Fotor

 

 Turkish Delights

DSC_0484

 

DSC_0482_Fotor 

 

Rempah-ratus dan pelbagai jenis teh…

Ummiross memang teruja sangat kat Spice Bazaar ni, semua rempah nak beli.

DSC_0480_Fotor

 

DSC_0488_Fotor 

 

DSC_0490_Fotor 

 

DSC_0498_Fotor

 

DSC_0500_Fotor

 

DSC_0481_Fotor

 

Pelbagai jenis kacang..

DSC_0496_Fotor

 

DSC_0492_Fotor

 

All about cheese..

Mr Cheese yang murah dengan senyuman…rasa nak angkut semua cheese tuu.

DSC_0501_Fotor

 

DSC_0502_Fotor

 

Mr Cheese yang macho bergaya. Hah..tengok pisau kat tangan tu, nak beli ke tak nak beli, jangan main-main!!

DSC_0507_Fotor

 

DSC_0503_Fotor

 

DSC_0508_Fotor

 

Nak sucuk, nak ikan pun ada..

DSC_0509_Fotor

 

DSC_0506_Fotor

 

KADIKOY

Kadikoy, a former Greek colony, is one of the oldest settlements in Istanbul. Although not much remains of its past, Kadikoy provides a glimpse into the “real” Istanbul of today. Home to more than half a million inhabitants, this jewel on the Asian side of Istanbul somehow still manages to be both lively and laid back at the same time-Mr Google.

Dah letih berjalan, nak cari makan pula. Kami menaiki Galata Bridge menuju ke Karakoy, nak makan seafood lagi.

Dari sini kami dah rancang untuk menjejakkan kaki ke bahagian Asia Istanbul. Selepas acara makan-makan dan makan angin kat Karakoy, kami menaiki feri dari Karakoy ke Kadikoy.

DSC_0529_Fotor

DSC_0542_Fotor_Fotor

 

Dah sampai di pelabuhan Kadikoy. Bolehlah pekena secawan cay dulu jika mahu, pemandangan dari cafe ni cantik.

DSC_0541_Fotor

 

Yang penting cari tempat-tempat untuk posing..

 DSC_0545_Fotor

 

Kadikoy Ataturk Statue..

DSC_0559_Fotor_FotorDSC_0559_Fotor  

 

Seperti biasa, bunga tulip dimana-mana..

DSC_0571_FotorDSC_0575_FotorDSC_0576_Fotor

 

DSC_0586_Fotor 

 

Street’s Life..

Waa Mr hubby suka ni, walaupun tak faham tapi masih tetap terhibur..

  DSC_0604_Fotor

 

DSC_0603_Fotor

 

Posing yang ceria dari Turkish Boy..dipijak je alat muzik mereka tu untuk posing.

DSC_0567_Fotor

 

Simit ni pun ada di mana-mana.

DSC_0601_Fotor_Fotor

Next entry- ke Capadoccia.

KEMBARA TURKI – ISTANBUL DAY 1
KEMBARA TURKI -ISTANBUL DAY 2
KEMBARA TURKI-ISTANBUL DAY 3

9 comments:

Kesuma Angsana said...

mmg byk tempat2 menarik yer kat sini... plg best tang bunga tulip tu !

Knor said...

wau ummi mcm2 ada ye....rambang mata ni...

p/s ummi terlps n3 hari jumaat ada menulis mengenai ummi..klu sudi singgah le...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.ummiros..
wah...bazar... mcm ada tgk kat situ.. huhu..lampu tu.. cantiknyer.... ^_^
cma kalo tgk bunge kat depan mata byk2 mcm tu mesti rasa nk guling gaya bebas,, ngehehehe.. :p

muratbey tu ape kak? cheese ye?

MumMe said...

mmg berjasa kamera ummiross...dptlah kami menikmati keindahan turki...br google SIMIT...sejenis roti dgn bijan yek...kawan turki dulu x pernah jamu ni...hihihi...

nhhas said...

Assalamualaikum wbt...

Ummi... nanges kita... jelesnya... best sangat....
uncle siap pakai topi ada "jata" okay... patriotik gitu... hehehe...

Ummi... turkish tea sedaaaapppp... i loike...

oppsss... serius betul muka penjual cheese yang pegang pisau tu... hehehe...

bila lah kita nak dapat pergi ne...

NzA said...

Bab ni yg plg nza suka...shoppingggg...seronoknya ummi. Tiba2 rasa nk je terbang ke sana. Setakat ni blm mampu..huk.huk.huk

Kakzakie said...

Jadilah kakak menikmati semuanya dari gambar-gambar ummiross ni. Laluan utk shopping bagaikan terowong emas berkilauan - cantik betul.

Ummiross tak beli ke rempah ratus dan macam-macam perisa minuman mereka tu. Geram kakak tengok:)

Sweet N Pretty said...

Terima kasih ummi syer foto yg cantik2. Paling suka bunga tulip tu subhanallah....beautiful:D

kausar said...

oh saya sangat suka istanbul. one of the best place i ever been to! rindukan kemesraan org turki serta makanan yang sedapppp. thanks for this post!!