Tuesday, May 31, 2011

KE SERIKIN ATAU KE KAMPUNG DUYOH?

Sejak dari sebelum cuti sekolah hari tu, ada je keyword berkenaan melancong ke Sarawak. Agaknya ada yang mencari info sebelum melancong ke sini. Selain Waterfront, Serikin menjadi pilihan utama. Ummiross sendiri jarang ke Serikin, tapi kalau kawan2 datang memang ke sanalah antara tempat dituju.

Sabtu baru ni ke Serikin lagi. Ummiross kalau ke Serikin, suka singgah kat gerai2 di Kampung Duyoh ni, tak jauh dari Serikin. Suka beli sayur-sayuran dan buah-buahan segar, hasil tanaman penduduk daerah ni, kebanyakannya Bidayuh.

IMG_4400 IMG_4401
Gerai2 tepi jalan yang menjual hasil tani penduduk tempatan,  peramah mereka ni..

 

IMG_4394IMG_4396
Nasi pulut dalam periuk kera, ummi tengok je lah, tak biasa makan. Pokok periuk kera pun ada dijual…

IMG_4402IMG_4389
Terung masam dan lada hitam muda, lada hitam muda ni kalau ditumbuk dengan pusu’(ikan bilis), makan dengan nasi panas n terubuk panggang…, pergh!!!

IMG_4399IMG_4403
Pokok2 hutan untuk hiasan…                Teringat talam ubi…

 

IMG_4392IMG_4391
Hasil kraf pun ada, harga kat sini lebih murah. Ni pulak penyapu taman, dibuat dari akar kayu…

So lain kali kalau ke Serikin, boleh singgah kat kampung ni sekali. Selamat melancong, jangan melencong…Winking smile

19 comments:

  1. last week masa pi sarawak pegi serikin..panas...pernah terbaca nasi pulut dlm pokok periuk kera waaa next time pegi sarawak kena try nih..

    ReplyDelete
  2. ummiross:nak meleleh air liur lps baca pasal lada hitam muda tu...perasan mcm ada pulak bau2nya...

    ReplyDelete
  3. @Liyana:

    Betul tu Liyan, Serikin memang panas, ummi kalau nak pegi,awal2 pagi dah keluar,kira dalam pukul 10-11 dh boleh balik
    hehe ummi pun tak pernah try pulut dlm periuk kera tu..

    ReplyDelete
  4. @MumMe;

    hehe penangan lada hitam muda, bau sampai Bangi ye MumMe..

    ReplyDelete
  5. uniknya nasi pulut dlm periuk kera tu...

    sy suka makan lada hitam yg muda tu buat ulam..siap tanam blkang rumah lg tau....

    ReplyDelete
  6. @NzA;
    Hmm unikkan NzA..

    Ooh terus buat ulam macam tu je ye, nanti ummi boleh cubalah...

    ReplyDelete
  7. @Mohamadazhan hjDesa;
    hehe ummi pun tak tau camne nak masak, makan pun tak pernah, tapi memang unik kan Azhan..

    ReplyDelete
  8. besnya....huhu..nk p lah nnt...yg pulut lm periuk kera tu penah mkn...sedapppp....

    ReplyDelete
  9. teringin nk melawat sabah @ serawak

    ReplyDelete
  10. @cpahniza;
    Datanglah makan angin..., ooh sedap ye, lain kali bleh cuba jugak...


    @khairul;
    Datang jak Sarawak, you are welcome...

    ReplyDelete
  11. Baru balik dr Kuching bulan lepas..Sarawak sgt best..next time pegi sarawak lg boleh sggah kat Seriken ni..

    ReplyDelete
  12. mcm best aje tmpt tu ummi.. saya tak pernah ke sarawak lagi.. rasa teringin juga..

    ReplyDelete
  13. nasi dlm periuk kera mcm best je ummi. ummi try la sekali pastu feedabck kat sini:)

    ReplyDelete
  14. @qelissa;
    Betul tu, next time kalau datang Sarawak singgah Serikin jugak, mesti best!

    ReplyDelete
  15. @Hanis Azla;
    Nanti datang ye Hanis, kita 'dating' kat Serikin hee...

    ReplyDelete
  16. @Sweet N Pretty;
    Tu lah Intan, nampak macam best, ummi je tak berani cuba...

    ReplyDelete
  17. nanti satu hari nk juga ke sana ummie

    ReplyDelete
  18. @Puanbee2;
    Datanglah bee,makan angin kat sini pulak..

    ReplyDelete