Inilah ole-ole istimewa dari Sarawak, Terubuk masin. Boleh masak macam-macam, kukus boleh, goreng pun sodap. Kalau nak goreng, goreng garing-garing, lepas tu letak cabai burung dan perah limau nipis, uihh takde lauk lain pun takpe....berselera.
Harga bergantung pada saiz, kalau nak banyak ambiklah yang saiz kecik kan?
Peniaga sibuk membungkus ikan terubuk masin dalam kotak yang di balut dengan kemas,gerenti tak berbau ..
Haa ni pulak terubuk yang fresh ni, terubuk bakar gitu, pekena dengan nasi panas mak oii nyaman...


huu sedapnya..dlu blaja kt unimas slalu beli bawak balik sjung bla cuti..pasar ape tah nama yg femes jual terubuk masin tu =)
ReplyDeletetp kan ade skali tu bli bila bawak blk sjung xtahan lama 2-3 ari busuk n ada skali tuh masin gila xbest mcm mula2 bli huhuhu nape ek? =)
Fia Abas : Ooh pasar yg femes tu Pasar Satok. Busuk tu kurang garam kot,masin tu terlebih garam plk,pastikan garam anda mencukupi hehe...
ReplyDeleteterubuk mmg sedap tp byk tulang la plak..
ReplyDeleteklu bakar mmg perghh!!! ratah cmtuh jer..
pergh!
ReplyDeleteterubuk la.
rindu deh Msia.
suka sgt terubuk masin ni..aritu kawan datang kirim sampai 10 ekor..hehhe..
ReplyDeletewah..rindunya mok makan tok..neway,sik lmk gik mek balit juak! hohoho~
ReplyDeleteKITAK MEMANG SUKA TERUBUK MASIN...GILAK SEKALI!!!
ReplyDeletebagus2,kamek pun suka,nyaman gilak
ReplyDeleteskew makan terubuk masin!
ReplyDeletebaik dr sabah atau sarawak. :)
@Balqis sangat chumil;
ReplyDeletehehe ummi pun suka jugak..